6 tegn på at Lærer Andersen er en reference til Hitler

5 sandheder om ægteskabet fra en ulykkeligt gift

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

| Fra podcasten Matador med mere |

Iben Skjern (f. Skjold-Hansen) er ikke den mest tragiske figur i Matador, men hendes skæbne er lidt af en tragedie. Hun gifter sig nemlig med Kristen Skjern, selvom han er forelsket både i en anden kvinde, men også i en helt anden type end Iben.

Det uovervejede ægteskab fører hurtigt til kronisk dårlig stemning, ophedede skænderier og – i sidste ende – helt kold luft mellem Iben og Kristen.

Mange har det med at holde med Kristen, fordi han er den, der taler pænest, mens Iben altid er både sur og ubehøvlet. Men hvis man kigger nærmere på de ting, der bliver sagt mellem Iben og Kristen, er der faktisk meget sandt i de ting, som Iben siger.

Her er 5 sandheder fra Iben om det at være (ulykkeligt) gift.

1. “Hvis bare han ikke ville lave mig om til at ligne de andre madammer!”

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

Efter et par år i ægteskabet med Kristen begynder det at gå op for Iben, at Kristen ikke vil acceptere hende for den hun er. Ibens veninde Jenny, minder hende om, at Iben jo var helt vild med Kristen en gang, hvortil Iben svarer hudløst ærligt og ikke så lidt frustreret:

“Hvis bare han ikke ville lave mig om! Til at ligne de andre madammer. Når han siger: “Skal vi slet ikke sylte Iben?”, så får jeg kryb over hele kroppen. Eller: “Nu må du lære at repræsentere, Iben.” Sådan arrangere middage, få blomster til at stritte ud til alle sider midt på bordet, sidde og smile og holde min kæft, når bankbestyrelsen er samlet. Kan du se mig?”

Det kan godt være, at det er synd for Kristen, at han ikke har en kone, der kan repræsentere, men han har jo selv valgt hende, og så man han også acceptere konsekvenserne af det valg i stedet for at forsøge at lave hende om.

Sandhed nr. 1: Man skal aldrig begynde at lave sin ægtefælle om.

2. “Jeg giftede mig med dig! Ikke med bankbestyrelsen og en bøtte brun sæbe og et strygebræt!”

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

Billedkilde: Afsnit 14 af Matador

Da det endelig begynder at gå op for Kristen, at Iben ingen interesse har i at lære at føre hus og repræsentere, spørger han hende oprigtigt undrende: “Jamen, hvor giftede du dig så?” Iben svarer:

“Jeg giftede mig med dig! Ikke med bankbestyrelsen og en bøtte brun sæbe og et strygebræt!”

Kristens fejl er, at han tror, at man kun kan se ægteskabet på én måde. For Kristen er ægteskabet et arbejdsfællesskab, hvor man har hver sine opgaver, som man skal leve op til. Men Iben minder os om en vigtig ting, nemlig at ægteskabet først og fremmest et tilvalg af et andet menneske. Så må man sammen finde ud af, hvordan man ønsker at leve.

Sandhed nr. 2: Man gifter sig med personen, ikke med en bestemt livsstil.

3. “Hvis jeg havde det med at tænke, så havde jeg ikke siddet i det her hul!”

Billedkilde: Afsnit 15 af Matador

Billedkilde: Afsnit 15 af Matador

Kristen kommer med mange fornærmelser, der er så høfligt formuleret og behersket udtrykt, at man næsten ikke opdager dem. En af disse fornærmelser er i denne scene, hvor han siger til Iben, at hun  overhovedet ikke tænker over, hvad det er hun foretager sig. Til det svarer Iben:

“Der sagde du til en afveksling noget rigtigt. Hvis jeg havde det med at tænke, så havde jeg ikke siddet i det her hul. Så havde jeg ikke giftet mig med dig!”

Når befinder sig i et dårligt ægteskab, så er det et vigtigt skridt, at tage sin del af ansvaret. Og ligesom Kristen skulle have været realistisk omkring, hvem det var han giftede sig med, burde Iben også have tænkt sig om en ekstra gang, inden hun giftede sig med en konventionel og gammeldags bankdirektør med et knust hjerte.

Sandhed nr. 3: Det er vores eget ansvar at tænke os godt om, før vi gifter os.

4. “Der er tremmer nok i det her bur!”

Billedkilde: Afsnit 18 af Matador

Billedkilde: Afsnit 18 af Matador

En hyppig fejl, når det går dårligt i et parforhold, er at få børn. Men er Iben klogere. “Der er tremmer nok i det her bur,” siger hun. Iben har nemlig indset, at børn først og fremmest er forpligtelser, der begrænser ens frihed og forhindrer én i at gøre de ting, man har lyst til.

Ellen Skjern, der endnu er ung og naiv, påpeger, at der aldrig er født så mange børn som nu, men det har Iben en forklaring på:

“Det kan jo også være fordi folk lyver for sig selv. Børnene – det er sådan en løgn de fylder oven i alle de andre om den ægteskabelige lykke.”

Sandhed nr. 4: Børn gør både livet og parforholdet sværere, ikke nemmere.

5. “Nu skal I allesammen se mit frihedsbrev!”

Billedkilde: Afsnit 23 af Matador

Billedkilde: Afsnit 23 af Matador

Mange ser det som et nederlag at blive skilt. En trist og smertefuld given op. Men ikke Iben. Den dag, hun får sine skilsmissepapirer med posten viser hun dem glad og stolt frem til sine venner med ordene:

“Nu skal I alle sammen se mit frihedsbrev!”

Selvfølgelig kan det være trist at sige farvel til én, man elsker eller måske snarere sige farvel til de illusioner, man har klynget sig til. Men hvis ægteskabet er rigtig dårligt, så er skilsmisse hverken en trist eller tragisk begivenhed. Det er en ændring af ens liv til det bedre – en ændring, der skal fejres med gode venner og masser af smil, latter og lettelse.

Nyd det, for fanden, du er fri!

Sandhed nr. 5: I et dårligt ægteskab er skilsmisse først og fremmest frihed.

Vi taler mere om Iben og Kristen og om ægteskabet generelt i afsnit 12 og afsnit 18 af Matador med mere.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

6 tegn på at Lærer Andersen er en reference til Hitler