Fire typer, man møder til alle fester

Mellem brødre: En Kain og Abel-historie

Billedkilde: Afsnit 15 af Matador

Billedkilde: Afsnit 15 af Matador

| Fra podcasten Matador med mere |

Brødre er et helt centralt Matador-tema, som udforskes parallelt igennem portrættet af Varnæs-brødrene på den ene side og Skjern-brødrene på den anden side.

Læs også: Er Ulla en erstatning for Elisabeth?

Et af de spørgsmål, som er på spil i denne udforskning, er den bibelske fortælling om den gode og den onde bror. I afsnit 15 bliver de to Skjern-brødre kørt i stilling som en slags Kain og Abel via Mads’ replik:

“Jeg er ikke min broders vogter.”

Replikken kommer oprindeligt fra Første Mosebog i Biblen, hvor den grådige og ærgerrige storebroder, Kain, siger det om sin tillidsfulde lillebror, Abel. Der er ingen tvivl om, at det er Mads, der er den onde bror, Kain, og Kristen, der er den gode bror, Abel.

Læs også: Mads Skjern vender ryggen til familien

Da Kain siger replikken i Biblen, er det lige efter, at han slået Abel ihjel, og det er naturligvis ikke tilfældet med Kristen og Mads. Men hvis fortællingen om Kain og Abel tolkes mindre konkret, er det påfaldende, at Mads godt ved, at han har forvoldt Kristen stor skade på det tidspunkt, at han frasiger sig ansvaret for at være hans vogter. Det har derfor samme ubehagelige klang, når Mads siger replikken: “Jeg er ikke min broders vogter.”

Denne opdeling af de to brødre i god og ond via henvisningen til Kain og Abel bliver brugt i afsnittets sidste scene til at vise, hvad den henholdsvis “gode” og “onde” tilgang til fundamentalistisk religion er.

Læs også: Er Lise Nørgaard mandehader?

Den “onde” bror Kain har ingenting til overs for deres søster Annas indre missionske religion, og siger iskoldt: “Ingen skal komme med deres tro og bringe ufred i mit hjem”.

Den tolerante og overbærende lillebror, som er en god Kristen, har en mere forstående tilgang til Annas fundamentalisme: “Herregud, det er jo hendes tro, Mads.” Han ved, at Annas tro ikke er nogen trussel for  ham, fordi han ikke lader sig påvirke af den. Det samme kan man ikke sige om Mads.

Hør mere om dette tema i afsnit 15 af Matador med mere.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fire typer, man møder til alle fester