5 grunde til vi elsker Sopranos

5 ting Sopranos har tyvstjålet fra Matador

The Sopranos skulle efter sigende være verdens bedste TV-serie, blandt andet fordi den var den første af sin slags: En serie, hvor man virkelig havde gjort sig umage. Karaktererne var komplekse med stor fokus på deres udvikling, universet var fuldent og velskabt, replikkerne knivskarpe, skuespillerne var geniale og der var virkelig kælet for detaljen.

Lyder det bekendt? Så er det fordi, der er en anden serie, som er blevet beskrevet på nøjagtig samme måde. Nemlig Matador. Danmarks bedste TV-serie. Mange af de ting, som The Sopranos har fået ros for at være den første serie til at gøre, gjorde Matador faktisk også – tyve år før.

Det ved resten af verden måske ikke, men det ved vi i Danmark. Og detaljerigdom, komplekse karakterer, replikker i verdensklasse og fabelagtigt skuespil er faktisk ikke det eneste, de to serier har tilfælles. Begge serier handler også om en på mange måder hård og hensynsfuld mand, der selvom han bruger al sin energi på at blive en magtfuld matador, ikke er meget værd uden sin familie. Og lighederne stopper ikke dér.

Her er 5 konkrete ting, som The Sopranos har “tyvstjålet” fra Matador.

1. Kongen af provinsen

Begge serier foregår et godt stykke uden for magtens centrum, nemlig i provinsen – henholdsvis Korsbæk og New Jersey.

Ligesom det var vigtigt for Matador, at handlingen fandt sted i provinsen, er det langt fra tilfældigt, at Sopranos foregår i New Jersey – og ikke New York, som de fleste associerer med mafiaen. Årsagen var i begge tilfælde, at seriens hovedperson skulle kunne ses både som en stor mand, men samtidig som en opkomling. Mads Skjern og Tony Soprano er begge “Kongen af provinsen”, men små fisk i det store billede, og det gør dem til mere spændende karakterer.

2. En boss med depression

Det er ensomt på toppen. Og derfor ender både Mads Skjern og Tony Soprano med at udvikle en depression.

De er magtfulde mænd, der nådesløst fjerner alt og alle på deres vej mod magt og rigdom. Men jo hårdere de bliver, des mere holder folk sig væk fra dem, og ingen mennesker kan leve uden nærhed og kærlighed. Heller ikke Tony og Mads, og så er det man knækker og går ned med en depression.

3. Den skuffende søn

Mafiaboss eller mode-matador – enhver fiktiv alfahan med respekt for sig selv har brug for en søn, der er en kæmpe skuffelse.

En god og solid hustru, der er en lille smule naiv omkring sin mands metoder, en succesfuld datter, der er lidt af en fars pige og så en søn, der er alt det, som faderen ikke er: Følsom, tøvende, passiv, indadvendt, fysisk svagelig og nervøs anlagt. På den måde kan sønnen være en konstant og smertefuld påmindelse om alt det, den stærke alfahan ikke vil acceptere i sig selv og derfor undertrykker med magt – indtil han er på depressionens rand.

4. En tyrannisk olding og hendes datter

En ældgammel hustyran, der bliver skubbet rundt i en kørestol af sin enlige datter er altid et hit.

I The Sopranos er det Tonys søster Janice, der skubber sin mor, Livia Soprano, rundt fra den ene begravelse til den anden. I Korsbæk er det Fru Fernando Møghe, der skubbes rundt af sin datter Misse. Hvor Janice er ude efter penge, er Misse mest ude på at gøre, hvad der bliver sagt – men begge versioner af denne komiske konstellation fungerer uforligneligt og er uundværlige for de respektive serier.

5. Knivskarp kønsopdeling

Mens mændene tager sig af forretningerne, holder damerne visitter og sladrer løs om løst og fast. På den måde er der ikke meget forskel på New Jersey i 1990’erne og Korsbæk i 1940’erne.

Men i begge serier er det faktisk også blandt kvinderne, at vi finder den mest interessante udvikling. Enken, der lærer at stå på egne ben. Kvinden, der får nok af sin utilregnelige mand og søger skilsmisse. Den hjemmegående frue, der beslutter sig for at ville tjene sine egne penge. Både Matador og The Sopranos er rig på kvindelige karakterer, der bryder ud af de skarpt optrukne kønsroller.

Hør den nye danske podcast The Sopranos – Verdens bedste TV-serie her:

Iphone:
https://itunes.apple.com/us/podcast/id1418694331

Android:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly92ZXJkZW5zYmVkc3RldHZzZXJpZS5wb2RiZWFuLmNvbS9mZWVkLnhtbA%3D%3D

Computer:
https://verdensbedstetvserie.podbean.com/

Podcastens Facebook-side finder du her.

Er du vild med Matador, fordi kan lide en serie med humor, drama, uforglemmelige karakterer og masser af genialitet, vil du muligvis også elske The Sopranos. Hvis du er blevet lidt nysgerrig, kan du starte med at læse de her  5 grunde til vi elsker Sopranos.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 grunde til vi elsker Sopranos