8 skønhedsfejl fra Sex and the City - som GIRLS rettede op på

5 grunde til vi elsker Sopranos

The Sopranos er verdens bedste TV-serie. I hvert fald ifølge Rolling Stone Magazine. Men hvorfor egentlig? Hvad er det, der gør denne serie om New Jerseys hårdkogte mafiamænd/familiefædre til verdens bedste TV-serie?

Der er selvfølgelig alle de sædvanlige grunde: Udødelige karakterer, fantastisk skuespil, geniale replikker, gode detaljer osv. Men det er der så mange serier, der har. Så hvad er det, der får The Sopranos til at skille sig ud? Hvad er det, der gør, at vi stadig efter så mange år bare ikke kan få nok af lige den serie?

Jeg har tænkt mig om og fundet på 5 grunde til, at vi stadig elsker The Sopranos.

 

1. Alfahannen hos psykolog

Det er et lille skridt for mennesket, men et stort skridt for menneskeheden, når den hårdkogte, maskuline alfahan sætter sig ned over for en (kvindelig) psykiater for at tale om sine problemer.

Men det ærgrer Tony, at han nu er én af dem, der sidder hos en psykolog og svælger i sine problemer. “Whatever happened to Gary Cooper – the strong silent type?” som han spørger. Og ja, svaret giver jo sig selv: Han er simpelthen begyndt til psykolog.

 

2. En kvindelig mafiaboss

“I don’t want any part of that world,” siger Tonys mor, Livia Soprano, igen og igen, mens hun sidder og vifter teatralsk med sit gammelkone-lommetørklæde med den ene hånd – og styrer New Jerseys mafia-crew med den anden.

Lige meget hvem der er den officielle mafiaboss, er der ingen tvivl om, at det er Livia Soprano, der styrer slagets gang – først gennem sin mand, da han er boss, så gennem sin søn og til sidst gennem sin svoger. Det er hende, der bestemmer, hvem der lever og hvem der dør – og her hjælper ingen kære mor…

 

3. Racisme, der ikke diskriminerer

Mulignans, medigans, goombahs, guineas og rabbi goon squads. 

Jøder tænker kun på penge, sorte tænker kun på ganja, alle asiater ligner hinanden og alle irere er fulde. Hvis man er italiensk-amerikaner, er man automatisk med i mafiaen, og hvis man er hvid, er man racist.

The Sopranos er decideret vanvidsracistisk. Alle grupper og etniciteter får konstant kastet nedsættende skældsord, grove racestereotyper og platte vittigheder i hovedet. Som for eksempel den om den kinesisiske Godfather: “He made them an offer they couldn’t understand.”

Faktisk er racismen i The Sopranos så altomfattende og allestedsnærværende, at ingen går fri. Alle er både udøvere og ofre. Og racisme, der ikke diskriminerer, er næsten ligeså godt som ingen racisme – og en hel del mere underholdende.

 

4. Vilde referencer

Det er ikke bare lutter Godfather– og Goodfellas-referencer i The Sopranos (selvom dem er der mildest talt også mange af – sådan ca. mellem 5 og 10 af i hvert eneste afsnit faktisk).

Shakespeare, Shelley, Hawthorne, Kipling, Hemingway , Virginia Woolf og Tennessee Williams er bare nogle af de store forfattere, der slår et smut forbi The Sopranos i mere eller mindre skjulte referencer. Desuden smider samtlige karakterer i serien om sig med historiske og litterære referencer efter forgodtbefindende og uden sans for hverken kontekst eller korrekthed. Der er ingen grund til at gøre det finere end det er. Kejser Augustus ville have været en god mafiaboss, “Napoleon was a moody fuck” og Tony føler sig som en omvendt Kong Midas: “Everything I touch turns to shit.”

Og Hemingway – det er “that writer with the bullfights who blew his own head off.”

 

5. Tyk symbolik

Når en flok mafiafolk skal klippe pikken af en jøde og vælger at gøre det i en italiensk pølsebutik af alle steder. Eller når Tony Soprano filosoferer over et billede af en tom trone umiddelbart inden den regerende mafiaboss afgår ved døden.

Symbolikken i The Sopranos er tyk – ofte så tyk, at den driver ned af væggene, og det er egentlig meget rart. På den måde har man nemlig mulighed for at føle sig dejligt klog, uden at man behøver at anstrenge sig alt for meget. Lidt ligesom karaktererne selv.

Hør den nye danske podcast The Sopranos – Verdens bedste TV-serie her:

Iphone:
https://itunes.apple.com/us/podcast/id1418694331

Android:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly92ZXJkZW5zYmVkc3RldHZzZXJpZS5wb2RiZWFuLmNvbS9mZWVkLnhtbA%3D%3D

Computer:
https://verdensbedstetvserie.podbean.com/

Podcastens Facebook-side finder du her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

8 skønhedsfejl fra Sex and the City - som GIRLS rettede op på