10 grunde til vi elsker (at hade på) Lærer Andersen

Søstrene Friis: Fra angst og depression til 2 stærke kvinder

 

Billedkilde: Afsnit 1 af Matador

Billedkilde: Afsnit 1 af Matador

| Fra podcasten Matador med mere |

Søstrene Friis er to bemærkelsesværdige kvinder, men mest bemærkelsesværdig er faktisk deres parallelle udvikling fra mistrivsel og uselvstændighed til styrke og livsglæde.

Ved Matadors begyndelse er ingen af Friis-søstrene særligt lykkelige. Der er den depressive søster ved klaveret, som oven på en ulykkelig forelskelse har opgivet at skabe sig et liv og den angste søster i baggrunden, der er så afhængig af alle omkring hende, at hun intet kan klare selv. Uselvstændighed og dårligt selvværd kendetegner dem begge.

Læs også: Er Ulla en erstatning for Elisabeth?

Men tiden går, og søstrene udvikler sig, og i afsnit 20 er det blevet tid til at minde seerne om, hvor meget de to Friis-søstre har udviklet sig siden afsnit 1.

Denne påmindelse skabes via “et pust fra fortiden”: En gentagelse af scenen, hvor Elisabeth spiller sit Mozart-stykke ved det Varnæske klaver, mens Maude pusler i baggrunden. Præcis som i første afsnit. Men “meget har ændret sig”.

Billedkilde: Afsnit 19 af Matador

Billedkilde: Afsnit 19 af Matador

Elisabeth er blevet “enlig frøken i egen lejlighed” med økonomisk uafhængig og en karriere inden for det fag, hun elsker: Klaverspil. Hun har også fundet ud af, at kærlighed er vigtigere end familievrøvl, og hun har – fremfor alt – lært at sige sin mening, og sætte handling efter ord.

Alt dette resulterer i, at der nu sidder en stærk og lykkelig kvinde og stråler ved klaveret – en kvinde, som står i skarp modsætning til den melankolske og passive skyggetante, vi lærte at kende i første afsnit. Elisabeth er trådt ud af sin depressive tilstand ved simpelthen at tage ansvaret for at skabe sig den tilværelse, hun ønsker sig.

Læs også: 7 gange hvor Maude agerer Korsbæks psykolog

Bag hende står en ligeså forandret Maude. Hun har oplevet verden ramle sammen, og konstateret, at hun kunne klare det. Utroskab, opgør, konfrontation, krig og bomber har vist hende, at hun ikke behøver at være så  bange mere. For hun er faktisk “stærk som en elefant” som Hans Christian formulerer det. Og når man føler sig stærk som en elefant, forsvinder al angst helt af sig selv.

Det og meget andet diskuterer vi i afsnit 20 af podcasten Matador med mere.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 grunde til vi elsker (at hade på) Lærer Andersen