7 gange hvor Maude agerer Korsbæks psykolog

Film skal… ikke ses i biografen

team

Der er jo ikke kun Tv-serier her i verden. Der er også film. Frem mod nytåret 2017/18 skriver gæste-blogger Martin Steiner Jensen to gange om ugen om nogle af de film fra året der er gået, du måske har misset og de tendenser, de (måske) repræsenterer. Dette er den syvende og sidste. I starten af det nye år vender Martin tilbage med udvidet top-20 liste over det forgangne filmår.

World of tomorrow: Chapter 2  & Team Hurricane

(Instr. af henh. Don Hertzfeldt og Annika Berg)

Formålet med denne artikelserie har jo blandt andet været at minde om, at selv i vores TV-serie-fikserede tidsalder sker der stadig rigtigt mange spændende ting indenfor filmmediet.

Men man må selvfølgelig også anerkende, at grænserne mellem de to medier bliver mere og mere udvisket. Serier bliver stadig oftere beskrevet, konsumeret og analyseret som om, de var 20 timer lange film, og en lang række af de mest succesfulde film er i virkeligheden mest at betragte, som afsnit i en fortsat seriel fortælling.

Personlig må jeg da også indrømme, at den film, jeg har glædet mig allermest til (og som heldigvis nåede at blive gjort tilgængelig inden årets udløb), såvel som årets mest interessant danske produktion begge blev produceret og distribueret på måder, der ligger meget langt fra den gamle model.

world

Animationsinstruktøren Don Hertzfeldt er ikke én, der bare spytter den ene produktion ud efter den anden. ”World of tomorrow: Episode 2” varer kun 22 minutter, men vi elskere af hans arbejde har måttet vente to år siden kapitel 1, og hans seneste fuldlængde-film kom for snart seks år siden. Denne, ”It’s such a beautiful day”, er efter min mening den smukkeste film det seneste årti, og hvis nogen ville argumentere for, at ”World of tomorrow”s to kapitler tilsammen fortjener at komme ind på en andenplads på den liste, ville de ikke høre mange protester fra mig.

Fortællingen om barndom og alderdom, futurisme og naivisme er tilpas intuitivt konstrueret til, at man godt kan se episode 2 uden at have set den første. Men jeg vil alligevel anbefale, at man ser dem begge i rækkefølge (tilsammen er de stadig væsentlig kortere end eksempelvis et afsnit af Game of Thrones). Udvidelsen af historiens univers og tilføjelsen af stadigt flere fortællemæssige niveauer virker endnu stærkere på den måde.

Hertzfeldt er en sand auteur – årsagen til hans langsomme produktionstempo er, at han laver alt selv, og således kun er ca. 0.001% den arbejdskraft, der er tilknyttet en gennemsnitlig Pixar-film. Men resultatet er så personligt og så overvældende, at man kun kan sige det har været ventetiden værd. Filmen, der er centreret omkring autentiske lydoptagelser af instruktørens 4-5-årige niece er både surrealistisk og storladen, men samtidig rå helt ind til benet.

Som nævnt i en af de tidligere artikler har det, efter min mening, været et helt igennem rædselsfuldt år for dansk film. Der har ikke været en eneste virkelig god film, og kun en håndfuld har kunne snige sig op på et hæderligt niveau samlet set.

En af disse – og formentlig den eneste af dem, der kommer til at blive stående i filmhistorien er ungdomsdramaet ”Team Hurricane”. Annika Bergs film er igen og igen blevet omtalt som ”punk”, primært på grund af den skrabede og ofte decideret grimme æstetik og dens produktion med forhåndenværende materialer og (for det meste) uden om det etablerede system.

team

En tredje årsag til, at punk-betegnelsen er passende, er endvidere, at filmen, ligesom de oprindelige punkere, samtidigt med dyrkelsen af en anti-æstetik påberåber sig og skriver sig ind i en vestlig avantgarde-tradition.

På overbevisende vis demonstrerer filmen, hvorledes denne tradition i dag genfindes på Instagram, stil-blogs osv. Filmens historie er uinteressant, og filmen virker da heller ikke selv synderligt interesseret i den, men præstationen fra de unge utrænede skuespillere og kompleksiteten i filmens skrabede udtryk gør, at den måske som den eneste danske film fra 2017 er en must-see – også selv om den nogle gange kan være svær at komme igennem.

”World of tomorrow: Episode 2” (og episode 1) kan ses på instruktørens Vimeo-side https://vimeo.com/donhertzfeldt

Team Hurricane kan ses på filmens hjemmeside: https://teamhurricane.contentbase.dk/

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

7 gange hvor Maude agerer Korsbæks psykolog