Heksen vender tilbage

Da Disney-prinsessen blev heks

(Uddrag fra foredrag i Cinemateket d. 6. April 2017)

I et halvt århundrede har Disney-hekse og Disney-prinsesser været hinandens modsætninger. Og modstandere. Men i det øjeblik den sidste Disney-heks dør, begynder prinsessen at udvikle sig til en tro kopi af sin tidligere ærkefjende. Hun bliver gradvist både mere temperamentsfuld og mere handlekraftig.

Udviklingen begynder med den lille havfrues spæde oprør mod sin far og kulminerer med sigøjner-prinsessen, Esmeralda, fra Klokkeren fra Notre Dame. Sidstnævnte har så meget tilfælles med heksene, at hun ender med at blive brændt på bålet.

Det ydre

via GIPHY

Esmeraldas outfit er det første, der afslører, at hun ikke er en typisk Disney-prinsesse. I stedet for de sædvanlige lyseblå og lyserøde nuancer,  er hun klædt i lilla – Disney-heksens signatur-farve. Hertil kommer, at hendes bryster er heksestørrelse, og ikke prinsessestørrelse.

Læs også: Hemmeligheden bag Disney-prinsessernes kjoleskift

Esmeralda bærer desuden en masse smykker, hvilket også er typisk for heksene, der skal fremstå som de forfængelige, overpyntede modstykker til de naturlige prinsesser.

Læs også: Er du heksetypen eller prinsessetypen?

Esmeralda taler heller ikke med Disney-prinsessernes ungpige-kvidren, men med heksenes dybere og mere hæse røst.

Navnet

Askepots stedmoder, Cruella de Vil og Medusa fra Bernard & Bianca

Askepots stedmoder, Cruella de Vil og Medusa fra Bernard & Bianca

Navet “Esmeralda” betyder “smaragd”, og i romanen Klokkeren fra Notre Dame af Victor Hugo er “Esmeralda” blevet sigøjner-prinsessens kaldenavn, netop fordi hun bærer en smaragd om halsen. Hvem pynter sig ellers med smaragd-smykker? Det gør størstedelen af Disney-heksene. Typisk fordi stenens grønne farve skal symbolisere heksenes hang til misundelse.

Læs også: Disney-heksens dagligdag

I Disney-filmen er Esmeraldas smaragd-smykke blevet bortredigeret, men symbolikken holdes i live af sigøjner-prinsessens smaragd-grønne øjne – et andet træk hun har til fælles med sine onde forgængere.

Snehvides stedmoder, Askepots stedmoder, Malavia fra Tornerose og Medusa fra Bernard & Bianca

Snehvides stedmoder, Askepots stedmoder, Malavia fra Tornerose og Medusa fra Bernard & Bianca

Temperament og sarkasme

via GIPHY

via GIPHY

Esmeralda har samme mørke sind som de andre hekse. Hun er lige dele sarkastisk og hidsig. Enten kommer hun med upassende vittigheder, eller også bander og svovler hun over livets uretfærdighed. Ikke særlig prinsesse-agtigt.

Våben

via GIPHY

via GIPHY

De eneste kvinder, der gør brug af våben i Disney-film er hekse. Men Esmeralda er ikke bleg for at trække hverken kniv eller sværd eller hvad der ellers lige ligger for hånden.

Heksekunstner

via GIPHY

Esmeraldas magiske kræfter placerer hende også tættere på hekse-kategorien end prinsesse-kategorien. Der er ikke engang tale om det karakteristiske hvide, glitrende alfestøv, der i Disney-film signalerer “god magi”. Esmeraldas heksekunstner skaber den særlige røde røg, der er typisk for Disneys skurke.

Hekseanklager

via GIPHY

Ganske som alle de andre kloge, egenrådige Disney-kvinder med temperament og magiske kræfter bliver også Esmeralda anklaget for at være en heks. Men uhyrlighederne stopper ikke her. Hun bliver tilmed brændt på bålet.

burned

Esmeralda er ikke den første heks, som forsøges straffet af mænd. Det er faktisk altid heksens skæbne i Disney-film. Men der er en vigtig forskel. Denne gang holder vi med heksen.

Læs også: Heksen vender tilbage

Esmeralda er en god karakter. En vi ser op til. Det betyder, at en række tidligere dæmoniserede kvindeegenskaber nu er blevet renset.

Esmeralda giver os muligheden for at holde med en kvinde, der – med undtagelse af rendyrket ondskab – besidder præcis de samme karaktertræk som de gamle hekse: Viljestyrke, temperament, visdom, handlekraft, sort humor (og magi).

Med Esmeralda bliver det ok for kvinder og piger at være sarkastiske og hidsige. Det bliver ok at råbe op og slås for at nå sine mål. Faktisk bliver det mere end ok. Det bliver noget, vi kan se op til.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Heksen vender tilbage