Disney-heksens dagligdag

Heksen vender tilbage

Fra Giphy.com

Fra Giphy.com

(Uddrag fra foredrag i Cinemateket d. 6. April 2017)

I 1937 møder vi den første Disney-heks i Snehvide og de syv små dværge. 50 år senere dukker hun op igen i Skønheden og Udyret. Hun er simpelthen vendt tilbage for at tage en sidste hævn over sin ultimative ærkefjende, prinsen.

Disney-heksen har mange ansigter: Snehvides stedmoder, Askepots stedmoder, Malavia fra Tornerose, Cruella de Vil og Ursula fra Den lille havfrue for at nævne nogle stykker. Bag alle disse kvinder gemmer sig den samme intelligente og temperamentsfulde kvindefigur, der altid fremstilles som en vanvittig dæmon, der fortjener sin voldsomme skæbne.

Læs også: Disney-heksens dagligdag

Men endelig i 1991 slutter hadekampagnen mod heksen, og Disney går over til at bruge mandlige skurke. Den første bliver Gaston fra Skønheden og Udyret og efter ham følger Jafar fra Aladdin, Dommer Frollo fra Klokkeren fra Notre Dame, Ratcliffe fra Pocahontas og Shan Yu fra Mulan.

Fra Skønheden og Udyret er Disney-heksen ikke længere fortællingens skurk. Men det betyder ikke, at hun ikke er med i filmen.

En gammel kending

Skønheden og Udyret starter med, at en gammel tiggerske opsøger prinsen og tilbyder ham en fortryllet rose i bytte for at komme i ly fra det frygtelige tordenvejr.

Fra YouTube

Fra YouTube: Den gamle tiggerske i Skønheden og Udyret.

Fra YouTube

Fra YouTube: Den gamle tiggerske fra Skønheden og Udyret.

Tiggersken er en krumbøjet gammel kone klædt i mørke pjalter. Hun har hætten trukket op over det hvide hår, så kun den krogede næse og hage stikker frem. På næsen har hun en vorte, i undermunden en enlig tand og i hånden har hun den magiske, røde rekvisit, der skal forsejle modstanderens skæbne.

Læs også: Er du heksetypen eller prinsessetypen?

Lyder det bekendt? Så er det fordi, at det ikke er første gang vi ser denne skikkelse bevæge sig igennem torden og regn for at udføre en skummel plan.


via GIPHY

Den gamle tiggerske fra Skønheden og Udyret er i virkeligheden en komplet kopi af den allerførste Disney-heks tilbage fra 1937: Snehvides stedmoder. Heksen er simpelthen vendt tilbage for én gang for alle at hævne sig på sin ultimative modstander, prinsen.

Skønheden og udyret

Heksenes ærkefjender har altid været mænd og ikke prinsesser. Snehvides stedmoder bliver ignoreret af prinsen, forrådt af jægeren og slået ihjel af de syv dværge. Malavia fra Tornerose bliver forvist af Kong Stefan og slået ihjel af prins Philip. Ursula fra Den lille havfrue bliver forvist af Kong Triton og slået ihjel af prins Erik. Uanset hvor man kigger hen, er patriarkatet ude efter heksene.

Men i Skønheden og Udyret vender Disney-heksen tilbage for én gang for alle at hævne sig på rækken af konger og prinser, der har forfulgt hende og hendes medsøstre igennem de sidste 50 år.

Læs også: Hemmeligheden bag Disney-prinsessens kjoleskift

Den straf, som hun har udtænkt er perfekt. Prinsen – repræsentanten for patriarkatet – forvandles til et grimt og hæsligt udyr, så hans ydre kan matche hans indre. Så alle kan se, hvem det virkelige monster er.

Efter en veludført hævn forvandler den gamle heks sig tilbage til sin oprindelige form: En smuk troldkvinde – en klog og magtfuld skønhed, der hverken lader sig besejre af konger, prinser, små mænd eller andre af patriarkatets udyr.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Disney-heksens dagligdag